Actueel


 

Reisverslag Oekraine 20-24 oktober 2022 Deel I

Voor degene die de berichtjes in de kerk-app heeft gemist of voor wie wat meer details wil weten. Namens de HOE-werkgroep Polen-Oekraine uit Oene vertrekken Gerrit Tessemaker en Erik Dijkgraaf op 20 oktober naar Oekraine voor een bezoek aan onze broeders en zusters in de Oekraïense provincie Wolyn.

Na wat problemen met onze handbagage (zoekgeraakt!) komen we aan op het vliegveld van Lublin in Oost-Polen. Hier ontmoeten we onze reisgenoot Jacek Duda, predikant voor de KECh. Hij zal ons verder vergezellen op onze reis en tevens fungeren als tolk.

Bij de grens belanden we in een lange en traag vorderende rij wachtende auto’s. Na ongeveer 6 uur wachten passeren we tegen 00:00 uur de grens. Het Oekraïense platteland is stikdonker en koud en om 01:00 worden we door militairen staande gehouden bij een controlepost. Het blijkt dat er inmiddels een avondklok is. Gelukkig mogen we, na enige uitleg, verder. Om 03:00 arriveren we bij ons eerste gastadres. Het is het huisje van Leisha Strishachuck in Privitne. Leisha is weduwe en zorgt voor haar twee jongste kinderen. Haar 3 oudste kinderen werken allemaal in Polen. Op het uitgestrekte platteland is er geen werk en geen inkomen voor de jonge gezinnen. In Nederland zou het huisje van Leisha al lang onbewoonbaar verklaard zijn. Er is geen binnen toilet of stromend water in het huis. Ondanks het vreemde uur waarop we arriveren staat er een warme maaltijd voor ons klaar. Tegen 04:00 worden er wat banken uitgeklapt en kunnen we een paar uur slapen. De volgende ochtend ontdekken we dat Leisha ook nog eens zorg draagt voor haar twee kleinkinderen. De kinderen van haar oudste dochter die zelf met haar man in Polen werkt. Ondanks de oorlog gaat het onderwijs aan kinderen door. We zien hoe de kinderen aandachtig bezig zijn met online-onderwijs. Leisha is een sprekend voorbeeld van de grote behoefte aan hulp die er nodig is in dit gebied en we zijn blij dat we haar financieel kunnen helpen. Het is bijna beschamend om te zien hoe tevreden ze is met dit relatief eenvoudige bestaan en hoe dankbaar ze is voor onze hulp. We vervolgen onze reis naar Wolytza. Hier vinden we onderdak bij ds. Andron Darmofal. Hij is oudste (leider) van een groep (ring) van ongeveer 12 gemeentes. We hebben al jaren contact met hem en ik ben vaker te gast geweest in zijn huis. Ook nu worden we hartelijk welkom geheten door Andron, zijn vrouw, dochter en schoonzoon. Hoofddoel van deze reis was het overhandigen van € 4.000,-- voor een tweedehands auto voor Andron Darmofal. Zijn oude volkswagen bestelbus was niet meer te repareren. Van het toegezegde geld heeft hij een tweedehands Volkswagen Touran gekocht. Wordt vervolgd….

 

Tekst van de week

‘En Jezus zei tegen hen: Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben. (Joh.6:35)