Actueel


Slot Reisverslag Oekraine 20-24 oktober 2022

Later die zaterdagmiddag bezoeken we het eenvoudige huis van Sasha en Ania Kondratenko in Kochatyn.

 

Sasha was evangelist in Oost-Oekraïne in de regio Luhansk. Toen in 2014 Russisch gezinde separatisten de macht in dat gebied overnamen werd hem te verstaan gegeven dat hij met zijn gezin maar beter kon vertrekken. Er was geen behoefte aan een evangelist. Ze belandden met hun kinderen in Kochatyn. Naast zijn dagelijks werk is Sasha opnieuw bezig met evangeliseren onder kinderen en ouderen. De oude Lada die we op het erf zien is niet meer te repareren. Sasha verplaatst zich nu lopend of met de bus om mensen te bezoeken. Op zondag bezoeken we de dienst in Vilhivka. Er wordt dankdag gevierd en tevens het moment dat 25 jaar geleden dit kerkgebouw werd gebouwd. Op deze speciale dag zit de kerk vol met zo’n 150 bezoekers. Het meerstemmig zingen is prachtig. Voor het podium liggen, prachtig uitgestald, allerlei oogstproducten. Na de dienst is er in de kelder van de kerk een grote gezamenlijke maaltijd waarbij opnieuw ruimte is voor samen zingen. Weer ervaren we de band met deze broeders en zusters en zien we ook hoe sterk hun onderlinge band is. De kelder van de kerk doet ook dienst als schuilkelder voor kinderen van de nabijgelegen lokale basisschool.

Terug in Wolytza nemen we rond 17:00 afscheid van ons gastgezin. Voor ons vertrek bidden we samen voor een behouden terugreis. Het passeren van de grens is opnieuw een tijdrovende bezigheid. Tegen 04:00 zijn we er eindelijk over en om 08:00 pakken we in het huis van Jacek Duda in Lublin nog een paar uur slaap. Die maandag zijn we tegen 21:00 weer terug in Oene. We mogen dankbaar terugzien op een reis waarin God ons spaarde. We hebben opnieuw de sterke vriendschaps- en geloofsbanden mogen ervaren die er zijn met onze broeders en zusters in Oekraïne. We hebben ook de armoede gezien waar een deel van de bevolking onder gebukt gaat. Er is veel behoefte aan diaconale hulp. Ouderen moeten kiezen of ze brandstof voor de winter kopen of medicijnen voor hun diabetes. Een onmogelijke keuze. Laten we bidden voor dit door oorlog verscheurde land en laten we ons samen inspannen om hulp te bieden waar we kunnen.

Gerrit Tessemaker en Erik Dijkgraaf

 

Tekst van de week

‘En Jezus zei tegen hen: Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben. (Joh.6:35)